Daytrading (”dag handel”) innebär att du stänger alla positioner innan handelsdagen är slut. Du lämnar alltså inga positioner öppna över natt.
Eftersom daytraders inte lämnar positioner öppna över natt inriktar de sig normalt på att exploatera förhållandevis små prisförändring, sådana som normalt uppstår under en handelsdag. En extrem version av detta är så kallad scalp trading, en typ av daytrading där man bara håller sina positioner öppna i några sekunder eller minuter, och tjänar sina pengar på extremt små rörelser. En skicklig scalper kan gå med vinst även på stagnerade marknader som övriga handlare helst håller sig borta från.
Oavsett vilken typ av daytrader man är så brukar man inrikta sig på att handla med tillgångar där handeln karaktäriseras av hög volym och hög likviditet. En daytraders vill kunna öppna och stänga positioner blixsnabbt, och då är det viktigt med hög volym och hög likviditet. På senare år har också många daytraders börjat handla med produkter som går att öppna och stänga utan fördröjning, till exempel Contracts for Difference (CFD:er). Med hjälp av CFD:er och liknande produkter kan man få exponering mot en tillgång utan att faktiskt äga den, så man blir mindre beroende av tillgångens likviditet och volym på marknaden.
Vikten av att följa en plan
Att börja daytrada på ”magkänsla” är sällan en bra idé. Daytraders som är framgångsrika över tid brukar vara rejält pålästa, ha koll på marknaden och strikt hålla sig till en viss strategi, till exempel vad gäller vinsthemtagning.
Att ha en plan räcker förstås inte, man måste följa den också – även när det hettar till. Många nybörjare skapar bra planer med tydliga regler för vinstmål och riskhantering, och förlorar sedan snabbt hela bankrullen eftersom de i stridens hetta struntar i att följa planen och går på adrenalin och magkänsla istället.
Det är till exempel väldigt enkelt att övertyga sig själv om att hålla en position öppen ”bara liiiiite längre” i förhoppning om en ännu större vinst, trots att prisförändringen redan nått upp till den nivå som anges i planen. Ett annat vanligt misstag är att riskera hela bankrullen för att man känner att en viss affär är ”omöjlig att förlora på” eller ”för bra för att stå utanför”.
Om man bryter mot sina regler några gånger och det går vägen kommer man snabbt att intala sig själv om att man är en gudabenådad handlare med extrem intuition och en fingertoppskänsla för marknaderna som gör att inga planer behövs. Sedan försvinner plötsligt bankrullen och man sitter där och undrar vad som gick fel.
Behöver jag ett stort startkapital för att ägna mig åt daytrading?
Nej, det krävs inte längre något enormt startkapital för att komma igång med daytrading.
De nätmäklare som vuxit fram sedan 1990-talet har pressat priserna för courtage och gjort att helt vanliga hobbyhandlare kan ägna sig åt daytrading även med små poster. Förr krävdes det att man gjorde stora affärer för att inte vinsten skulle ätas upp av courtagen, och daytraders var vanligen personer anställda av storföretag som gavs tillgång till massor av pengar och en supersnabb trading desk.
Nu för tiden kan man ägna sig åt vinstgivande daytrading även om man är en småskalig hobbyhandlare, så länge man är villig att anpassa sig. Om din bankrulle är liten, håll dig till väldigt små affärer som står i proportion till ditt kapital. Det är också viktigt att inte riskera en stor del av bankrullen genom att ha alltför många småposter öppna samtidigt.
Har man tålamod och en rejäl dos självdisciplin kan man över tid bygga upp sin bankrulle så att man gradvis kan göra större affärer (och ha fler positioner öppna samtidigt) utan att bryta mot sin plan för riskhantering.
Kan en daytrader använda sig av hävstänger?
Ja, det är mycket vanligt att daytraders använder sig av hävstänger eller andra former av kredit i sin handeln. Antingen för att kunna öppna en eller några få stora poster, eller för att kunna ha många små poster öppna samtidigt.
Att handla med hävstång innebär att man lånar pengar från sin mäklare, och det finns många nätmäklare som låter dig låna betydligt mer pengar än vad du har i ditt handelskonto hos dem. Att nappa på ett sådant erbjudande innebär att du riskerar att förlora mer pengar än vad du har. Pengarna måste betalas tillbaka oavsett hur affären går, så om den går dåligt för dig måste du ta pengar ur din vanliga ekonomi (t ex ditt sparkonto) för att betala mäklaren.